Kuidas valida ettevõttele sobivaim käsiterminal?

Kiire ja täpne andmekogumine käsiterminalidega aitab tõsta ettevõtte andmekvaliteeti ning vältida inimlikel eksimustel tekkinud vigu

Käsiterminalide kasutuselevõtt on mitmete ettevõtete tööd muutnud kordades efektiivsemaks. Ajalukku on jäämas paberlehtedel läbiviidavad inventuurid, kuhu võib halva käekirja tõttu mõni inimlik eksimus sisse sattuda. Mida aga silmas pidada valides oma ettevõttele käsiterminali, räägib lähemalt Nixori valdkonnajuht Mihkel Šorin.

Tõstab efektiivsust

Kui mõelda, millistele ettevõtetele käsiterminalid on peamiselt mõeldud, siis ütleb Šorin, et käsiterminalid sobivad kõigile, kes tegelevad oma igapäevatöös paljude füüsiliste toodetega.

Kiire ja täpne andmekogumine on eriti oluline suure kaubaliikuvusega valdkondades nagu kaubandus, transport ja logistika, kus päevas tuleb registreerida sadade või tuhandete toodete liikumist, seda nii kaupade vastuvõtmisel, ladustamisel, väljapanekul, väljasaatmisel ja transpordil. “Kõiki neid protsesse aitavad käsiarvutid optimeerida,” selgitab Mihkel Šorin. 

Tema sõnul tõstab terminalide kasutuselevõtt ennekõige andmetöötluse kvaliteeti. “Terminalid on põhimõttelt väga vastupidavad nutitelefonid koos skaneerimisvõimalusega, kus kasutades triipkoode ja vastavat majandus- või laotarkvara, on võimalik töötajatel tootekoode sisestada,” selgitab ta terminalide tööpõhimõtet.

Mitmed ettevõtted on tänu käsiterminalide mobiilsuse ja täpsusele tõstnud tööprotsesside efektiivsust ja viinud andmekogumisega seotud vigade tekkimise miinimumini.

Terminal ei tohi muutuda käele kurnavaks

Enda ettevõttele terminali valides tuleb Šorini sõnul pöörata tähelepanu seadmete võimekusele, et need vastaks viimase aja standarditele. “Et seade ei oleks liiga aeglane ning võimaldaks kõiki ribakoode skaneerida,” räägib Nixori valdkonnajuht tavalistest tingimustest, mida tasub terminali valides silmas pidada.

Teine asi, mida peab jälgima, on seadme käsitlemise mugavus. “Kui laotöötaja peab 10h päevas terminaliga töötama, siis on oluline, et see ei muutuks talle füüsiliselt koormavaks,” toonitab Šorin. “Siin on oluline näiteks käepide, mis laseks käel mugavas asendis olla ning skaneerimisel väljakuvatav laser ei mõjuks kuidagi silmadele,” räägib Šorin. Näiteks püstolkäepide võimaldab operaatoril hoida neutraalset käeasendit ning vältida liigset pinget käes.

“Samamoodi on oluline ka seadme vastupidavus,” selgitab Šorin, et näiteks valatud põrandaga laos opereerides ei läheks terminal maha kukkudes kohe katki. Probleemide vältimiseks peaksid käsiterminalid olema kukkumiskindlad vähemalt nende põhiliselt opereerimiskõrguselt ehk 1-1.5 meetri kõrguselt.

Keskkonna tingimustele vastu pidamine on eriti oluline operaatoritele, kes töötavad välitingimustes. Käsiterminalid peavad olema töökindlad erinevates ilmastikutingimustes, nii palava ja päikeselise ilmaga kui külma ja vihmase ilmaga. Üldiselt võiks käsiterminal tõrgete vältimiseks olla vähemalt IP65 kaitseastmega ehk täielikult tolmukindlad ja kaitstud voolava vee eest.

Andmete kiire liikumine

Täna on andmetöötluse juures oluline ka andmete kiire liikumine. Selleks on pea kõikidel tänapäeva käsiterminalidel nii Wi-Fi, 4G, Bluetooth kui NFC ühilduvus, mis võimaldaks kogutud info võimalikult kiiresti edasi saata.

Vastavalt ettevõtte vajadusele tuleb vaadata ka Bluetoothi võimekust, mis võimaldab käsiterminali erinevate lisaseadmetega ühendada (näiteks printerite ja kõrvaklappidega), GPSi ühendust, mis on oluline kuller- ja transpordifirmadele, ning NFC ühendust, mis võimaldab lugeda näiteks kliendikaarte.

Juhtmevaba laadimine

Mihkel Šorin toob välja ühe viimase aja standardina ka juhtmevaba laadimise, kuna vigased laadimispordid on olnud aastaid probleemiks nii käsiterminalide kui teiste mobiilsete seadmete juures. “Avatud laadimisportide puhul võib niiskus sinna sisse pääseda, mille tagajärjel toimub oksüdeerumine ning lõpptulemusena seadmed ei lae enam,” selgitab Šorin. 

Viimastel aastatel populaarsust kogunud juhtmevaba laadimine kaotab selle probleemi. Juhtmevaba laadimine toimub elektromagnetilise induktsiooni abil ning seda võimaldavad moodulid on akusse või seadmesse sisseehitatud, mistõttu ei sõltu aku laadimine seadme laadimisportidest. Lisaks suuremale töökindlusele ja madalamatele hoolduskuludele pakub juhtmevaba laadimine ka kasutusmugavust.

Elektroonilised hinnasildid muudavad kaupluste töö efektiivsemaks
Olematu ajakulu hinnasiltide välja vahetamisele, alati korrektsed hinnad, dünaamiline hinnastamine ja pilkupüüdev välimus